User:Jarle Pahr/Biologiverkstedet: Difference between revisions

From OpenWetWare
Jump to navigationJump to search
No edit summary
No edit summary
Line 169: Line 169:


=Utkast til laboratorieregler=
=Utkast til laboratorieregler=
1. Formål:
Laboratoriets formål er å muliggjøre selvstendig eller veiledet læring og eksperimentering blant foreningens medlemmer og andre.
2. Opplæring
Feil bruk av utstyr eller feil teknikkbruk kan føre til alvorlig skade på personer eller gjenstander. Før utstyr eller teknikker tas i bruk, skal brukeren undersøke om det kreves opplæring for å gjennomføre aktiviteten. Dersom det er tvil om dette, skal aktiviteten ikke gjennomføres. Styret er ansvarlig for å utarbeide opplæringsplaner, gjennomføre opplæring og føre lister over gjennomført opplæring. Ansvaret kan delegeres.
3. Adgang til laboratoriet:
Før et medlem gis tillatelse til å arbeide selvstendig  skal sikkerhetsansvarlig eller en annen person bemyndiget av styre vurdere om personen innehar den nødvendige kompetanse og tilliten til å arbeide selvstendig på laboratoriet. Tillatelse til å arbeide selvstendig på laboratoriet gir også Dersom nøkkel eller nøkkelkort brukes, utleveres dette mot et depositum på kr 400. Dersom adgangskode brukes, skal personer med adgang ikke videreformidle denne til personer uten adgang. Om mulig skal adgangskoden være personlig.
Begrensninger på opphold og arbeid i laboratoriet:
Laboratoriet inneholder utstyr og materialer som både er av høy verdi og som kan føre til skade dersom de brukes uriktig. Alle brukere av laboratoriet har derfor et ansvar for å påse at personer ikke oppholder seg i eller arbeider på laboratoriet uten tillatelse. Dersom det er tvil om en person har tillatelse til å oppholde seg i eller arbeide på laboratoriet, bør dette meldes til sikkerhetsansvarlig.
Med selvstendig bruk menes all aktivitet der brukeren ikke er under direkte veiledning av et foreningsmedlem eller annen person ansvarlig for aktiviteten.
Utstyr og aktiviteter som krever opplæring inkluderer, men er ikke nødvendigvis begrenset til, de følgende:
*Sentrifuger
*Spenningskilder og elektroforesekar
*Gassbrennere og sterilisering ved avbrenning
*Mikrobølgeovn
*Autoklav
*Dyrking av mikro-organismer
3. Grunnleggende sikkerhetsregler.
Før bruk av laboratoriet skal en hver bruker gjøre seg kjent med laboratoriereglene, sikkerhetsutstyr og rømningsveier.
Det er ikke tillatt å spise, drikke, bruke tobakk eller tyggegummi på laboratoriet.
4. Opphold på laboratoriet.Merking av utstyr og materialer.
Alt utstyr som forlates
5. Personer med forhøyet risiko.
Personer som er kjent med at de kan ha forhøyet risiko for skade eller sykdom som følge av opphold eller arbeid i laboratoriet, bør gi melding om dette til sikkerhetsansvarlig. Sikkerhetsansvarlig er da ansvarlig for å vurdere om det er forsvarlig for personen å arbeide i laboratoriet. Om nødvendig skal relevant ekstern kompetanse konsulteres. Inntil spørsmålet er avklart skal personen ikke være aktiv i laboratoriet.
6. Rutiner avfallshåndtering og rengjøring:
Rutiner og regler for avfallshåndtering og rengjøring fastsettes av styret og skal være lett tilgjengelige på laboratoriet.
7. Laboratorieavgift:
Det kan kreves laboratorieavgift av medlemmer med tillatelse til selvstendig bruk av laboratoriet. Avgiften skal gå til å dekke utgifter i forbindelse med laboratoriedriften. Avgiften bestemmes av styret. Dersom et medlem ikke betaler laboratorieavgiften innen rimelig tid etter forfall, skal tillatelsen trekkes tilbake, og
8. Forsikringer.
Inventar og utstyr i laboratoriet skal være forsikret mot tap/tyveri og skade. Dersom styret finner det mulig, skal det også tegnes ulykkes/skade-forsikring for brukere av laboratoriet.
9. Lån av utstyr. Utstyr kan lånes ut fra laboratoriet til disposisjon for enkeltmedlemmer. Utstyr kan ikke fjernes fra laboratoriet uten tillatelse.
10. Alenearbeid: Ved arbeid på laboratoriet skal det være minst to personer i lokalet, unntatt ved kortest mulig fravær for nødvendige ærend. Dersom en person blir alene i laboratoriet, skal arbeidet avsluttes så snart det lar seg gjøre uten urimelig tap av arbeid.
11. Risikovurderinger. For alle aktiviteter som ønskes utført i laboratoriet skal det utarbeides en risikovurdering. Risikovurderinger fylles ut i henhold til forberedt mal og godkjennes av sikkerhetsansvarlig. Dersom arbeid utføres uten at det er utarbeidet sikkerhetsvurdering skal arbeidet umiddelbart stanses og risikovurdering godkjennes før arbeidet gjenopptas.
Unntak kan gjøres dersom sikkerhetsansvarlig finner det åpenbart at aktiviteten ikke innebærer betydelige risikomomenter.
=Utkast til arbeidssplan for interrimstyret=
Det midlertidige styret opptrer som foreningens høyeste myndighet inntil årsmøte avholdes.
Interimstyret skal undersøke mulighetene for å ta i bruk et egnet lokale til laboratorievirksomhet, og kan ta skritt for å realisere dette dersom det finnes hensiktsmessig. Interimstyret skal videre vurdere og eventuelt utføre eller legge til rette for andre aktiviteter til foreningens formål, så som foredrag, diskusjoner,laboratorie-demonstrasjoner og rekrutteringsvirksomhet.
Krav som laboratorielokalet bør oppfylle:
*20-40 m2 areal
*Tilstrekkelig lys og ventilasjon
*Mulighet for avløp og håndvask, adskilt fra hverandre
*Minst en rømningsvei i tillegg til hovedinngang
*Fuktbestandig i nærhet av mulig plassering for autoklav. Gulvet bør ha sluk.
*Låsbart med nøkkel eller adgangskode, og ellers oppfylle krav til innbrudds- og ulykkesforsikring. Det skal være lett rømning fra lokalet selv når det er låst.
Styret skal inkalle til årsmøte senest når når foreningen teller 10 medlemmer, eller etter seks måneder. Styret har ikke anledning til å påta foreningen økonomiske forpliktelser før årsmøtet er avholdt.




=Utkast til egenerklæring for laboratoriebrukere=
=Utkast til egenerklæring for laboratoriebrukere=

Revision as of 10:50, 13 August 2014

Starte forening

https://www.altinn.no/no/Starte-og-drive-bedrift/Forberede/Velge-organisasjonsform/Hva-er-en-forening/

http://www.sio.no/wps/portal/!ut/p/c4/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os3gDfwNvJ0dTP0NXAyNDA38TJ3cDKNAvyHZUBABGzIY5/?WCM_PORTLET=PC_7_GR70AB1A0GP070I4NP0C1G0032000000_WCM&WCM_GLOBAL_CONTEXT=/wps/wcm/connect/migration/SiO/Foreninger/Start+forening/

http://www.frifond.no/startfasetips

http://www.frivillighetnorge.no/no/kurs_+_verktoy/

http://www.frivillighetnorge.no/?module=Articles&action=Article.publicOpen&id=220

http://www.frivillighetnorge.no/?module=Articles&action=Article.publicOpen&id=227


Bioteknologirådet

http://www.bioteknologiradet.no/filarkiv/2013/02/Innspill-til-regulering-av-genomunders%C3%B8kelser-i-bioteknologiloven-HOD-14.02.13.pdf

Uttalelse - regulering av genetiske selvtester: http://www.bioteknologiradet.no/filarkiv/2012/05/Uttalelse-selvtester-040512.pdf

Uttalelse - misbruk av bioteknologi og bioterror: http://www.bioteknologiradet.no/filarkiv/2012/10/MisbrukAvBioteknologi.pdf

Lover og regelverk

Lover om bioteknologi: http://www.bioteknologiradet.no/om-oss/regelverk/

Helse og omsorgsdepartementet - bioteknologi: http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/tema/bioteknologi.html?id=11717

Bioteknologiloven

Bioteknologiloven: http://lovdata.no/dokument/NL/lov/2003-12-05-100

Evaluering av bioteknologiloven: http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/evaluering-av-bioteknologiloven-status-og-utvikling-pa-fagomradene-som-reguleres-av-loven/Publikasjoner/evaluering-av-bioteknologiloven-status-og-utvikling-p%C3%A5-fagomr%C3%A5dene-som-reguleres-av-loven.pdf

Forarbeider til bioteknologiloven: http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/dok/regpubl/otprp/20022003/otprp-nr-64-2002-2003-/1.html?id=174088

Forskrifter til bioteknologiloven: http://lovdata.no/referanse/hjemmel?dokID=NL/lov/2003-12-05-100


Bioteknologinemdas høringssvar til forslag om endringer i bioteknologiloven (8. november 2012): http://www.bioteknologiradet.no/filarkiv/2013/01/Bioteknologinemnda_straffebestemmelsen_080113.pdf

Genteknologiloven

Lov om fremstilling og bruk av genomodifiserte organismer (genteknologiloven): http://www.lovdata.no/all/hl-19930402-038.html

Miljødirektorates sider om genteknologiloven: http://www.miljodirektoratet.no/no/Regelverk/Lov/Genteknologiloven/

Forskrifter til genteknologiloven: http://lovdata.no/referanse/hjemmel?dokID=NL/lov/1993-04-02-38

Økonomi

https://lottstift.no/momskompensasjon/

http://www.skatteetaten.no/no/Bedrift-og-organisasjon/Drive-bedrift/Andre-organisasjonsformer/Ideelle-frivillige-lag-og-stiftelser/Skatt-for-frivillige-og-ideelle-organisasjoner/

http://www.regnskapsstiftelsen.no/?did=9195845


Forslag til vedtekter

Basert på mal: http://buro.unginfo.oslo.no/vedtektsgenerator/ §1:

Foreningens formål er å legge til rette for virksomhet og aktiviteter av ikke-profesjonell art relatert til biologi, bioteknologi og naturvitenskap, samt å bidra til opplysning, generere interesse og bidra til debatt rundt relevante temaer av betydning for miljøet og samfunnsutviklingen.

§2 Foreningens oppgaver:

Foreningens primære mål er å drive og vedlikeholde et laboratorium der foreningens medlemmer kan anvende moderne naturvitenskapelige metoder for læring og forskning. Foreningen skal også søke å bidra til foredragsvirksomhet, debatt og diskusjoner om bioteknologiens muligheter og farer.

§3 Medlemskap:

Enhver kan bli medlem av foreningen såfremt medlemskontingent betales og vedkommende ikke tidligere har blitt ekskludert fra foreningen. Medlemskontingenten fastsettes av årsmøtet.

Styret har anledning til å utnevne æresmedlemmer, samt annullere æresmedlemskap. Æresmedlemmer betaler ikke kontingent, men har for øvrig de samme rettigheter og plikter som øvrige medlemmer.


Styret har anledning til å ekskludere medlemmer når dette anses nødvendig for å opprettholde organisasjonens integritet eller etter grove eller gjentatte brudd på laboratorieregler. Hvis det ekskluderte medlemmet klager på avgjørelsen, skal ekskluderingen behandles med mulighet for annullering av avgjørelsen på neste årsmøte. Ved ekskludering tilbakebetales medlemskontingenten for den gjeldende perioden såfremt foreningens økonomi tillater det. Dette avgjøres av foreningens kasserer.


§4 Årsmøtet:

Årsmøtet er foreningens høyeste myndighet. Alle foreningens medlemmer har rett til å være tilstede, er stemme-berettigede og stemmer med en stemme hver. Styret avgjør hvilke andre personer som har adgang til årsmøtet.

Innkalling til årsmøte skal sendes skriftlig (på papir eller elektronisk) til foreningens medlemmer senest 30 dager før møtet. Møteplan og sakspapirer skal likedan sendes ut minst 10 dager før møtet. Dersom fristene ikke overholdes kan et hvert medlem kreve at møtet utsettes, enten på forhånd eller ved begynnelsen av møtet. Forslag som skal behandles på årsmøte skal være sendt til styret senest to uker før årsmøte.

Årsmøtet ledes av en møteleder. Alle tilstede kan nomineres som og nominere en person til møteleder. Møtelederen velges av årsmøtet som første post på møteplanen.

Det skal føres protokoll over årsmøtet. Protokollfører velges av årsmøtet som andre post på møteplanen. Protokollen skal undertegnes av protokollfører samt to andre personer til stede under årsmøtet, umiddelbart etter årsmøtet.


Ved hvert årsmøte skal styret legge fram regnskap og årsmelding fra det foregående året, samt arbeidsplan og budsjett for det kommende året. Hvert dokument kan enten godkjennes uten forbehold, vedtas endret, underkjennes eller godkjennes med forbehold av årsmøtet.

Dersom et dokument underkjennes skal det innkalles til nytt årsmøte så snart som praktisk mulig der det eller de underkjente dokumentene legges frem på nytt med nødvendige endringer gjort. Dersom et dokument godkjennes med forbehold om endringer, skal det nye styret forsikre seg om at de nødvendige endringer blir gjort og deretter godtgjøre dette ovenfor foreningens medlemmer. Endringene kan utføres av det gamle styret eller av andre som blir funnet egnet av det nye styret.

Årsmøtet skal velge foreningens styre. Styret skal minst bestå av en styreleder, en kasserer og et tredje styremedlem. I alle saker stemmer styret med en stemme hver. Dersom det er stemmelikhet, avgjøres saken av styrelederen.

Årsmøtet kan vedta å opprette en valgkomité. Valgkomiteen skal innstille personer til foreningens verv og eventuelle komiteer. Dersom en valgkomité ikke opprettes, gjøres innstillingen av styret. En valgkomité velges for ett år.

Avgjørelser i årsmøtet fattes med alminnelig stemmeflertall dersom ikke annet er bestemt i foreningens vedtekter. Blanke eller ikke avgitte stemmer regnes ikke med i opptellingen. Stemming gjøres ved håndsopprekning eller skriftlig. Et hvert medlem kan kreve hemmelig, skriftlig stemmeavgivelse. Valg av medlemmer til verv gjøres skriftlig dersom det er mer enn en kandidat.

Forslag til endringer av foreningens vedtekter kan kun behandles av årsmøtet dersom de er nevnt på forhånd. Andre saker som meldes på årsmøtet kan behandles og avgjøres når 1/3 av de stemmeberettigede krever det.

Dersom årsmøtet på noe tidspunkt finner at det ikke kan oppfylle sin funksjon hensiktsmessig, kan det vedta å utsette årsmøtet eller innkalle til ekstraordinært årsmøtet påfølgende det ordinære. Nytt møte skal holdes så snart som praktisk mulig. Allerede avgjorte valg og vedtak skal respekteres.

Når et valg foregår enkeltvis og en kandidat ikke oppnår mer enn halvparten av de oppgitte stemmene, foretas bundet omvalg mellom de to kandidatene som har oppnådd flest stemmer. Er det ved omvalg stemmelikhet, avgjøres valget ved loddtrekning.


§5 Ekstraordinært årsmøte:

Ekstraordinære årsmøter holdes når styret bestemmer det, eller minst en tredjedel av de stemmeberettigede medlemmene krever det.

Det innkalles på samme måte som for ordinære årsmøter, med minst 7 og normalt 14 dagers varsel.


Ekstraordinært årsmøte kan bare behandle og ta avgjørelse i de sakene som er kunngjort i innkallingen.

§6 Styret:

Styret er foreningens høyeste myndighet utenom årsmøtene. Styremøter holdes når styreleder bestemmer eller når flertallet av styremedlemmene krever det. Styret kan kun gjøre vedtak når flertallet av styremedlemmene er tilstedet.

§7 Styrets oppgaver:

Styret skal: Iverksette årsmøtets bestemmelser. Oppnevne etter behov komiteer/utvalg/personer for spesielle oppgaver og utarbeide instruks for disse. Administrere og føre kontroll med foreningens økonomi. Representere foreningen utad når det er nødvendig.

§8 Komiteer og arbeidsgrupper:

Styret kan oppnevne og oppløse komiteer og arbeidsgrupper.

Dersom foreningen legger til rette for laboratorievirksomhet skal styret først vurdere om relevante komiteer og arbeidsgrupper skal oppnevnes. Vurderingene skal redegjøres for i rapport til foreningens medlemmer.


Styret skal spesifikt vurdere behovet for komiteer til å drøfte problemstillinger og utarbeide regler relatert til juss,etikk,helse, miljø og sikkerhet. Dersom det ikke anses nødvendig å opprette en komite for et gitt område, skal de relevante oppgavene ivaretas av styret.

Komiteer bør inneholde minst ett ekstertn medlem med relevant kompetanse. Komiteenes uttalelser er rådgivende for styret.

Før det åpnes for laboratorievirksomhet skal det som et minimum utvikles et laboratorieregelverk. Regelverket skal ivareta hensyn til helse, miljø og sikkerhet (HMS) samt alle relevante lover og forskrifter. Styret bestemmer konsekvensene av brudd på regelverket i tråd med vedtektene for øvrig.


Dersom en komitee vedtas opprettet, skal medlemmene gis anledning til å komme med forslag til komiteens medlemmer, samt anledning til å kommentere styrets forslag.


§9 Oppløsning:

Spørsmål om oppløsning av foreningen kan behandles på ordinært eller ekstraordinært årsmøte. Vedtak om oppløsning må fattes med minst to tredjedelers flertall på to etterfølgende årsmøter med minst tre måneders mellomrom for å bli gyldig.

Ved første vedtak om oppløsning er styret ansvarlig for å informere medlemmene om hvilke forpliktelser foreningen har ovenfor tredjepart og hvilke relevante konsekvenser som er sannsynlige som følge av oppløsningen.

Ved oppløsning er styret ansvarlig for at foreningens plikter blir oppfylt og alle eiendeler avhendet. Det kan i forbindelse med oppløsningsvedtak gjøres vedtak om opprettelse av et eget avviklingsstyre. Avhending bør skje i tråd med organisasjonens formål. Eventuelt gjenstående midler bør doneres til et veldedig eller allmennyttig formål.

§10 Endring av vedtektene:

Endringer i vedtektene kan vedtas av årsmøtet ved 2/3 av stemmene.


Utkast til laboratorieregler

1. Formål:

Laboratoriets formål er å muliggjøre selvstendig eller veiledet læring og eksperimentering blant foreningens medlemmer og andre.

2. Opplæring

Feil bruk av utstyr eller feil teknikkbruk kan føre til alvorlig skade på personer eller gjenstander. Før utstyr eller teknikker tas i bruk, skal brukeren undersøke om det kreves opplæring for å gjennomføre aktiviteten. Dersom det er tvil om dette, skal aktiviteten ikke gjennomføres. Styret er ansvarlig for å utarbeide opplæringsplaner, gjennomføre opplæring og føre lister over gjennomført opplæring. Ansvaret kan delegeres.


3. Adgang til laboratoriet: Før et medlem gis tillatelse til å arbeide selvstendig skal sikkerhetsansvarlig eller en annen person bemyndiget av styre vurdere om personen innehar den nødvendige kompetanse og tilliten til å arbeide selvstendig på laboratoriet. Tillatelse til å arbeide selvstendig på laboratoriet gir også Dersom nøkkel eller nøkkelkort brukes, utleveres dette mot et depositum på kr 400. Dersom adgangskode brukes, skal personer med adgang ikke videreformidle denne til personer uten adgang. Om mulig skal adgangskoden være personlig.


Begrensninger på opphold og arbeid i laboratoriet:

Laboratoriet inneholder utstyr og materialer som både er av høy verdi og som kan føre til skade dersom de brukes uriktig. Alle brukere av laboratoriet har derfor et ansvar for å påse at personer ikke oppholder seg i eller arbeider på laboratoriet uten tillatelse. Dersom det er tvil om en person har tillatelse til å oppholde seg i eller arbeide på laboratoriet, bør dette meldes til sikkerhetsansvarlig.

Med selvstendig bruk menes all aktivitet der brukeren ikke er under direkte veiledning av et foreningsmedlem eller annen person ansvarlig for aktiviteten.

Utstyr og aktiviteter som krever opplæring inkluderer, men er ikke nødvendigvis begrenset til, de følgende:

  • Sentrifuger
  • Spenningskilder og elektroforesekar
  • Gassbrennere og sterilisering ved avbrenning
  • Mikrobølgeovn
  • Autoklav
  • Dyrking av mikro-organismer


3. Grunnleggende sikkerhetsregler.

Før bruk av laboratoriet skal en hver bruker gjøre seg kjent med laboratoriereglene, sikkerhetsutstyr og rømningsveier. Det er ikke tillatt å spise, drikke, bruke tobakk eller tyggegummi på laboratoriet.

4. Opphold på laboratoriet.Merking av utstyr og materialer. Alt utstyr som forlates


5. Personer med forhøyet risiko.

Personer som er kjent med at de kan ha forhøyet risiko for skade eller sykdom som følge av opphold eller arbeid i laboratoriet, bør gi melding om dette til sikkerhetsansvarlig. Sikkerhetsansvarlig er da ansvarlig for å vurdere om det er forsvarlig for personen å arbeide i laboratoriet. Om nødvendig skal relevant ekstern kompetanse konsulteres. Inntil spørsmålet er avklart skal personen ikke være aktiv i laboratoriet.

6. Rutiner avfallshåndtering og rengjøring: Rutiner og regler for avfallshåndtering og rengjøring fastsettes av styret og skal være lett tilgjengelige på laboratoriet.

7. Laboratorieavgift: Det kan kreves laboratorieavgift av medlemmer med tillatelse til selvstendig bruk av laboratoriet. Avgiften skal gå til å dekke utgifter i forbindelse med laboratoriedriften. Avgiften bestemmes av styret. Dersom et medlem ikke betaler laboratorieavgiften innen rimelig tid etter forfall, skal tillatelsen trekkes tilbake, og

8. Forsikringer. Inventar og utstyr i laboratoriet skal være forsikret mot tap/tyveri og skade. Dersom styret finner det mulig, skal det også tegnes ulykkes/skade-forsikring for brukere av laboratoriet.

9. Lån av utstyr. Utstyr kan lånes ut fra laboratoriet til disposisjon for enkeltmedlemmer. Utstyr kan ikke fjernes fra laboratoriet uten tillatelse.

10. Alenearbeid: Ved arbeid på laboratoriet skal det være minst to personer i lokalet, unntatt ved kortest mulig fravær for nødvendige ærend. Dersom en person blir alene i laboratoriet, skal arbeidet avsluttes så snart det lar seg gjøre uten urimelig tap av arbeid.

11. Risikovurderinger. For alle aktiviteter som ønskes utført i laboratoriet skal det utarbeides en risikovurdering. Risikovurderinger fylles ut i henhold til forberedt mal og godkjennes av sikkerhetsansvarlig. Dersom arbeid utføres uten at det er utarbeidet sikkerhetsvurdering skal arbeidet umiddelbart stanses og risikovurdering godkjennes før arbeidet gjenopptas.

Unntak kan gjøres dersom sikkerhetsansvarlig finner det åpenbart at aktiviteten ikke innebærer betydelige risikomomenter.


Utkast til arbeidssplan for interrimstyret

Det midlertidige styret opptrer som foreningens høyeste myndighet inntil årsmøte avholdes. Interimstyret skal undersøke mulighetene for å ta i bruk et egnet lokale til laboratorievirksomhet, og kan ta skritt for å realisere dette dersom det finnes hensiktsmessig. Interimstyret skal videre vurdere og eventuelt utføre eller legge til rette for andre aktiviteter til foreningens formål, så som foredrag, diskusjoner,laboratorie-demonstrasjoner og rekrutteringsvirksomhet.

Krav som laboratorielokalet bør oppfylle:

  • 20-40 m2 areal
  • Tilstrekkelig lys og ventilasjon
  • Mulighet for avløp og håndvask, adskilt fra hverandre
  • Minst en rømningsvei i tillegg til hovedinngang
  • Fuktbestandig i nærhet av mulig plassering for autoklav. Gulvet bør ha sluk.
  • Låsbart med nøkkel eller adgangskode, og ellers oppfylle krav til innbrudds- og ulykkesforsikring. Det skal være lett rømning fra lokalet selv når det er låst.


Styret skal inkalle til årsmøte senest når når foreningen teller 10 medlemmer, eller etter seks måneder. Styret har ikke anledning til å påta foreningen økonomiske forpliktelser før årsmøtet er avholdt.


Utkast til egenerklæring for laboratoriebrukere